Echografie

Echografie (Musculo Sceletal Ultra Sound)

Middels echografie is het mogelijk om uw klachtengebied goed in kaart te brengen. De fysiotherapeut die de echo uitvoert heeft een Post HBO opeiding echografie voor het bewegingsapparaat gevolgd. Vaak maken we binnen onze praktijk gebruik van echografie om duidelijk zicht te krijgen op uw klacht en hierop de behandeling zo effectief mogelijk af te kunnen stemmen.

Wat is echografie?

Echografie werkt op basis van geluidsgolven. Hiermee kunnen we oppervlakkige structuren heel duidelijk in beeld brengen zoals spieren, pezen, botten en (de buitenkant van) gewrichten.

Op deze manier kunt u zelf zien of er sprake is van een spierscheuring, kalkafzetting of ontsteking van het gebied waar u klachten hebt.

Voordelen van echografie

  • Korte onderzoekstijd,
  • Echografie is op basis van geluidsgolven en daardoor niet belastend en schadelijk voor de gezondheid,
  • Soms geen duurder aanvullend onderzoek als MRI of röntgenfoto nodig,
  • De mogelijkheid om onderzoek uit te voeren tijdens het bewegen van de spier of  gewricht,
  • De precieze locatie vast kunnen stellen van een eventuele kalkafzetting zodat shockwave therapie doelgericht kan worden toegepast.

Behandeling

De echografist zal kort middels een vraaggesprek de klachten met u doornemen eventueel aangevuld met enkele specifieke testen. Aansluitend wordt de echo uitgevoerd en neemt de therapeut de resultaten met u door zodat u zelf ook ziet wat de eventuele oorzaak van uw klacht is. Vervolgens kan er een op maat gemaakt behandelplan samen met u worden opgesteld.