Manuele therapie

Het doel van manuele therapie is aan de ene kant het beter laten bewegen van de gewrichten en aan de andere kant de houding te verbeteren. Pijnklachten nemen af door het beter bewegen en de betere houding.

Het bewegingsapparaat wordt gevormd door de wervelkolom, gewrichten en spieren samen.  Klachten ontstaan wanneer deze niet goed functioneren. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten en spieren worden verminderd of verholpen.

Wat is manuele therapie?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een master-opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd.  Daarom beheerst hij naast de algemene fysiotherapeutische diagnostiek- en behandelmethoden ook nog specifieke technieken, die op gewrichten en houding kunnen worden toegepast.

Klachten van het bewegingsapparaat bestaan vaak niet alleen uit pijn maar ook uit het slechter kunnen bewegen van gewrichten. Dit heeft vaak weer een negatieve invloed op de houding.

Heeft u een van deze klachten?

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in het bewegingsapparaat kunnen door de manueel therapeut positief worden beïnvloed:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten,
  • lage rugklachten,
  • hoge rugklachten,
  • nek- of rugklachten met uitstraling naar armen of benen,
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek,
  • heupklachten.

Behandeling

Tijdens de eerste afspraak heeft de manueel therapeut een uitgebreid gesprek met u.  Ook wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan.  Er word niet alleen gekeken naar de klachten zelf maar ook naar de oorzaak van de klachten.  Tot slot wordt er een diagnose gesteld en een behandelplan gemaakt.

De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast, om deze beter te laten functioneren, waardoor ook de houding en bewegingen verbeteren. Specifieke gewrichtsmobilisaties verbeteren de beweeglijkheid van de gewrichten en verminderen de pijn. Om de verbeterde beweeglijkheid te behouden zijn oefeningen en dus ook uw eigen inzet noodzakelijk.

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies (o.a. huiswerkoefeningen), adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.