Kaakklachten

Wat zijn  kaakklachten? Wat is TMD?

Temporo Mandibulaire Disfunctie  is een verzamelnaam voor stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauworgaan. Het kauworgaan bestaat onder andere uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit. Deze klachten kunnen onder andere pijn veroorzaken in, en rond het kaakgewricht en kunnen een uitstralende pijn naar de omgeving van het oor en het oor zelf geven.

Heeft u een van deze klachten?

  • Knappend geluid in het kaakgewricht.
  • De mond kan niet ver genoeg open of niet goed gesloten worden.
  • Pijnklachten in en rond het kaakgewricht

Behandeling

Voordat tot behandeling wordt overgegaan, is het van belang duidelijk vast te stellen wat bij u mogelijk de oorzaak van uw kaakklachten is. Zo nodig zal een plan voor behandeling worden opgesteld.

De orofaciaal fysiotherapeut kan contact opnemen met de tandarts, kaakchirurg , psycholoog of een combinatie van hen. Bij problemen met de spraak wordt de logopedist er ook bij betrokken.

De kaak fysiotherapeutische behandeling bestaat onder andere uit instructies hoe u de mond goed kunt gebruiken en ontspannen. Vaak krijgt u oefeningen om thuis zelf pijnlijke kauwspieren te ontspannen. Verder bekijkt de fysiotherapeut of er een verband is tussen bijvoorbeeld nekklachten en een TMD.